8.6.16

X-Men: Apocalypse (2016)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Περιπέτεια, Κόμικ

X-MEN:ΑΠΟΚΑΛΙΨ
Σκηνοθεσία:Bryan Singer
Σενάριο:Simon Kinberg,
Bryan Singer-
Michael Dougherty&Dan Harris(story)
Παίζουν:James McAvoy,
Michael Fassbender,Jennifer Lawrence
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο πρώτος και παντοδύναμος μεταλλαγμένος, ο Απόκαλιψ, ξυπνά μετά από χιλιάδες χρόνια στην Αίγυπτο και σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται τους πιο δυνατούς μεταλλαγμένους στο πλευρό του κι έτσι ξεκινά την αναζήτηση και τη στρατολόγησή τους. Οι ομάδα μεταλλαγμένων του Τσαρλς Εξέβιερ πρέπει να κάνει τα πάντα για να μπει εμπόδιο στο δρόμο του Απόκαλιψ.


ΑΠΟΨΗ: Μετά τα δύο εξαιρετικά φιλμ των μεταλλαγμένων, το First Class και το πιο ιδιαίτερο Days of Future Past, ο Μπράιαν Σίνγκερ κρατά τη σκηνοθετική μπαγκέτα και οι πάντες περιμένουν αν όχι μια καλύτερη ταινία από την προηγούμενη, μία τουλάχιστον ισάξια. Κάποια στιγμή, όμως, ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι δημιουργοί κουράζονται (ειδικά όταν εμπλέκονται ενεργά σε ένα franchise για μεγάλα διαστήματα) και το X-Men: Apocalypse φαίνεται να είναι αυτή η στιγμή για τον Σίνγκερ.
© 2015 20th Century Fox
  Το νέο φιλμ των μεταλλαγμένων δεν έχει σε καμία περίπτωση τη δυναμική των δύο προηγούμενων. Έχει στιγμές που είναι πολύ καλές, που τσιγκλάνε τον πωρωμένο με το κόμικ της Marvel, έχει άλλες ιδιαίτερα φορτισμένες, όπως αυτή στο δάσος με τον Μαγκνέτο και... αυτό που συμβαίνει εκεί, αλλά έχει και από την αρχή μέχρι το τέλος στιγμές που μοιάζουν να προέρχονται από ένα διαφορετικό franchise, πιο κιτς και πιο χάρτινο. Οι νέοι χαρακτήρες δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, εξαιρώντας τη νέα Τζιν, Σόφι Τέρνερ, και τον νέο Νάιτκρολερ, Κόντι Σμιτ ΜακΦί. Δυστυχώς δε μπόρεσα να δεχτώ ούτε τον Τάι Σέρινταν ως Σάικλοπς ούτε τη νέα Στορμ με τη μορφή της Αλεξάνδρα Σιπ. Το κυριότερο πρόβλημα μου με το φιλμ του Σίνγκερ ήταν ότι έμοιαζε αρκετά στεγνό από συναισθήματα σε σχέση με τα προηγούμενα φιλμ αλλά και γενικά με τα φιλμ του ίδιου του Σίνγκερ. Θες κάπου να μπούχτισε ο σκηνοθέτης, θες κάπου να μπουχτίσαμε εμείς με τον βομβαρδισμό υπερηρωικών ταινιών και το λίγο πιο απρόσεχτα γραμμένο Apocalypse να μην κατάφερε να μας εντυπωσιάσει; Κάπου ανάμεσα μάλλον βρίσκεται η αλήθεια.
© 2015 20th Century Fox
Η ερμηνευτική δυναμική του φιλμ στηρίζεται πάλι στους ΜακΑβόι, Φάσμπεντερ, Λόρενς ενώ και η νεοφερμένη Τέρνερ καταφέρνει να δώσει κάτι στο χαρακτήρα της Τζιν Γκρέι. Ο κακός της υπόθεσης δεν αποδίδει αυτά που περιμένεις. Ένα παντοδύναμο πλάσμα σαν τον Απόκαλιψ, ένας Θεός, δεν καταφέρνει να τρομάξει όσο θα έπρεπε. Περιμένεις να μπορεί να σπείρει τον όλεθρο με μια του κίνηση αλλά τον βλέπεις να τριγυρίζει σε ολόκληρο το φιλμ και να περνάει μεταλλαγμένους από οντισιόν για το συγκρότημά του ενώ και τη στιγμή της τελικής μάχης, ο Σίνγκερ αποφασίζει να του φερθεί με αρκετά υποτιμητικό τρόπο, αφήνοντας τον Κουίκσιλβερ (τον ξέχασα αυτόν... Έχει ξανά μερικές πολύ καλές σκηνές, απλώς δεν είναι πια πρωτότυπος ο τρόπος που παρουσιάζεται) να κάνει πλάκα μαζί του.
  Πάμε να καταλήξουμε κάπου λοιπόν, ξεκαθαρίζοντας ότι το X-Men Apocalypse δεν είναι κακή ταινία απλώς μοιάζει "μικρότερη" ταινία για τα δεδομένα του μεταλλαγμένου franchise. Δεν υπάρχει πια η φρεσκάδα που υπήρχε πριν, ούτε στον σκηνοθέτη ούτε στους πρωταγωνιστές και αυτό βγάζει μια στατικότητα στην οθόνη. Νιώθεις ότι όλα κινούνται πιο αργά γύρω σου και αυτό δεν είναι καλό εκτός κι αν είσαι ο Κουίκσιλβερ! Δεν ξέρω αν ο Σίνγκερ θα επιστρέψει και στο επόμενο δρομολογημένο φιλμ των μεταλλαγμένων και δε σημαίνει ότι αν επιστρέψει θα κάνει μια ακόμα χειρότερη ταινία από αυτή γιατί έχει βαρεθεί να ασχολείται με τους X-Men. Τα πάντα είναι πιθανά! Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι X-Men θα επιστρέψουν είτε με τον Σίνγκερ στο τιμόνι είτε με κάποιον άλλο. Μπορεί εδώ να μην πήραμε όσα θα θέλαμε αλλά δεν σημαίνει ότι το επόμενο βήμα δε μπορεί να είναι καλύτερο.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
X-Men: Απόκαλιψ (2016) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου