5.5.16

Captain America: Civil War (2016)

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, Επιστημονικής Φαντασίας, Κόμικ

CAPTAIN AMERICA:
ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Σκηνοθεσία:Anthony Russo,Joe Russo
Σενάριο:Christopher Markus,
Stephen McFeely
Παίζουν:Chris Evans,Robert Downey Jr.,
Scarlett Johansson
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Οι Εκδικητές μπαίνουν υπό την επίβλεψη των Εθνών, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η δράση τους πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Ο Τόνι Σταρκ είναι σύμφωνος με αυτή την ιδέα, όμως, ο Στιβ Ρότζερς διαφωνεί κι έτσι αρχίζει η διάσπαση των Εκδικητών κι ένας εχθρός που κινείται στις σκιές είναι έτοιμος να το εκμεταλλευτεί. 


ΑΠΟΨΗ: Μπορεί να ξεπεραστεί ο ενθουσιασμός των Εκδικητών του 2012; Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο σκοτεινό και ώριμο φιλμ στο Μαρβελικό σύμπαν από το Captain America: Ο Στρατιώτης Του Χειμώνα; Μπορεί αυτό το κινηματογραφικό σύμπαν να εμπλουτιστεί χωρίς να κορεστεί το κοινό από το υπερηρωικό σινεμά; Ο Εμφύλιος Πόλεμος έρχεται να απαντήσει σε όλα αυτά, υπενθυμίζοντας σε όλους πως όταν βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στα κατάλληλα πόστα όλα μπορούν να εξελιχθούν!
  Οι αδελφοί Ρούσο δεν είχαν να επιδείξουν πολλά πράγματα στον κινηματογράφο πριν τον Στρατιώτη του Χειμώνα. Το You, Me And Dupree δεν το θυμάται κανείς πλέον ενώ και το Welcome to Collinwood δε νομίζω ότι σας λέει κάτι. Κι όμως η Marvel εμπιστεύτηκε τα δύο αδέρφια που οι καλύτερες δουλειές τους ήταν η σκηνοθεσία τηλεοπτικών επεισοδίων των Community και Happy Endings, με κυριότερο μάλλον κριτήριο την αγάπη τους για τα κόμικς του Captain America και προφανώς το πλάνο που είχαν στο μυαλό τους. Κάπως έτσι οι Ρούσο μεγάλωσαν και πέρασαν σε άλλο επίπεδο τον κόσμο των Εκδικητών. Γιατί μπορεί το φιλμ να φέρει στον τίτλο του το όνομα του Κάπτεν Αμέρικα αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να αποτελεί στην ουσία και μια συνέχεια των Εκδικητών. 
Image via Marvel
  Η χροιά πολιτικού θρίλερ με δόσεις πεσιμισμού, βγαλμένες από τον Αμερικανικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1970, υπάρχει κι εδώ, όπως και στο δεύτερο φιλμ του Κάπτεν, με το σενάριο να αποτελεί το δυνατό χαρτί της ταινίας. Ο ανθρώπινος κακός και το σχέδιό του σε κάνουν να ξεχάσεις για κάποιες στιγμές ότι παρακολουθείς ταινία υπερηρώων! Πλοκή και χαρακτήρες δεν σταματούν να "προχωρούν" μπροστά, όχι μόνο σε σχέση με τα προηγούμενα φιλμ όλων των ηρώων αλλά και σε σχέση με τα πρώτα λεπτά του ίδιου του φιλμ που παρακολουθούμε. Ο Κάπτεν του Κρις Έβανς είναι ακόμα καλύτερος -ο Αμερικανός ηθοποιός παίζει τον σημαντικότερο ρόλο της καριέρας του, αναμφισβήτητα- και το ίδιο συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους, με κάποιους να μένουν αναγκαστικά σε δεύτερο πλάνο και άλλους, κυρίως από τους "νέους", να κλέβουν την παράσταση. Ο Μαύρος Πάνθηρας εμφανίζεται για πρώτη φορά και είναι εντυπωσιακός, τόσο εμφανισιακά όσο και σαν χαρακτήρας, με το αντιρατσιστικό, οικουμενικό μήνυμα να υπάρχει κάπου εκεί στο βάθος και που ελπίζω θα δούμε στη σόλο ταινία του, ενώ ο Πίτερ Πάρκερ/ Σπάιντερμαν του Τομ Χόλαντ μπαίνει με φόρα και μοιάζει να βρίσκει την ιδανική κινηματογραφική ενσάρκωσή του! Και ο Αντ-μαν! Ο Αντ-μαν του Πολ Ραντ είναι απίστευτα διασκεδαστικός και σε αυτό το φιλμ!
Image via Marvel
 Μπορεί το σενάριο να είναι εξαιρετικό, μπορεί οι χαρακτήρες να έχουν υπόσταση αλλά σε μια υπερηρωική ταινία δε μπορείς να ξεχνάς τον τομέα "διασκέδαση", που προσφέρεται με το χιούμορ και τη δράση. Η δράση και η κινηματογράφησή της στον Εμφύλιο Πόλεμο είναι απογειωτική και το χιούμορ υπάρχει ακόμα και στις στιγμές των μαχών, χωρίς να μοιάζει ποτέ σαν παρείσακτο στοιχείο. Οι Ρούσο χρησιμοποιούν την κάμερα με θεαματικό τρόπο και τα ψηφιακά εφέ με προσοχή. Αυτό που εκτιμάς από ένα φιλμ της Μάρβελ του 2016 είναι ότι φτιάχνει μια περιπέτεια όχι μόνο βασισμένη στα εφέ αλλά και στα καλοδουλεμένα σταντς. Η αρχική σκηνή είναι ενδεικτική όλων αυτών ενώ το αποκορύφωμα για του κολλημένους με τα κόμικς έρχεται στην εντυπωσιακότατη σκηνή του αεροδρομίου, που διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά και δεν τη χορταίνεις!
  Ο Εμφύλιος Πόλεμος πετυχαίνει διάνα στο στόχο του. Ηθικά διλήμματα, πολιτικές ανησυχίες, θεαματική δράση, χιούμορ κι ένα καλογραμμένο σενάριο που μπόρεσε να χωρέσει όλα αυτά και να αναπτύξει δεκάδες χαρακτήρες -σχεδόν- ισάξια. Μπορεί η διαφημιστική καμπάνια να μας βάζει να διαλέξουμε πλευρά ανάμεσα στον Κάπτεν και τον Άιρον Μαν αλλά στη διάρκεια του φιλμ θα "πηδήξετε" αρκετές φορές από τη μια πλευρά στην άλλη, έστω κι αν όσο πλησιάζουμε προς το τέλος φαίνεται να γέρνει η πλάστιγγα προς μία πλευρά. Δεν ξέρω πόσο ακόμα μπορούν οι αδελφοί Ρούσο να εξελίξουν όλο αυτό το τεράστιο κινηματογραφικό σύμπαν που δημιουργήθηκε, ξέρω, όμως, ότι είναι οι μόνοι, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουν τη διάθεση, το μεράκι και την ικανότητα να το κάνουν.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Captain America: Εμφύλιος πόλεμος (2016) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου