31.3.16

Ο πονοκέφαλος του Batman v Superman: Dawn of Justice!

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Γράφω, διαγράφω, ξαναγράφω συνεχώς εδώ και μια εβδομάδα και κάτι, από τότε που είδα πρώτη φορά το φιλμ του Ζακ Σνάιντερ. Το είδα και δεύτερη προχτές και προσπάθησα πάλι να γράψω δυο λόγια αλλά "λόγο στο λόγο", που λέει και το τραγούδι, έφτασα να κάνω ολόκληρη ανάλυση όχι μόνο για το φιλμ αλλά και για τα πράγματα που φαίνεται να υπάρχουν πίσω από το φιλμ. Την ελευθερία του σκηνοθέτη, την βουλιμία των κινηματογραφικών στούντιο και άλλα πολλά. Αποφάσισα λοιπόν να περιμένω λίγες μέρες ακόμα και την επόμενη εβδομάδα θα ανεβάσω ένα κείμενο σχετικά με το Batman v Superman, που θα αναφερθώ εκτενέστερα στην ταινία, σε όσα βλέπουμε αλλά και όσα δεν μπορέσαμε να δούμε. Αν αναρωτιέστε πάντως αν μου άρεσε το φιλμ ή όχι, σας λέω πολύ απλά ότι μου άρεσε -υπερβολικά ίσως- αλλά... Υπάρχουν πολλά αλλά μέσα κι έξω από το διχασμένο αλλά και κατακρεουργημένο δημιούργημα του Ζακ Σνάιντερ, που σηκώνουν πολλές συζητήσεις. Θεωρώ ότι το φιλμ που ήθελε να φτιάξει ο Σνάιντερ είναι πολύ καλύτερο από αυτό που βλέπουμε στους κινηματογράφους και θα πάρει τη θέση που του αρμόζει με το πέρασμα του χρόνου και μετά την προβολή της τρίωρης director's cut που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι. Σε λίγες μέρες θα σας αναλύσω σε μεγαλύτερο βαθμό τις σκέψεις μου και με αρκετά spoilers βέβαια. Μέχρι τότε ελπίζω οι περισσότεροι να έχετε δει το φιλμ και να το έχετε χαρεί όσο το χάρηκα κι εγώ, παρά τα μειονεκτήματά του.
  Παρακάτω σας παραθέτω μερικά αποσπάσματα από τα κείμενα που γράφω όλες αυτές τις μέρες!

Απόσπασμα 1ο: "Κατά καιρούς εμφανίζονται κάποια φιλμ που ενόσω τα παρακολουθείς διακρίνεις ένα σωρό ελαττώματα, που η λογική σου δε μπορεί να τα συγχωρέσει, παράλληλα, όμως, νιώθεις τα συναισθήματά σου να αντιδρούν θετικά απέναντί τους. Το Batman v Superman είναι μια από αυτές τις ταινίες και, ως γνωστόν, στις αντιπαραθέσεις λογικής και καρδιάς, κερδίζει πάντα η δεύτερη."

Απόσπασμα 2ο: " Όταν ανακοινώθηκε το Batman v Superman, η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν ότι η DC τρέχει να προλάβει τη Marvel και να φτιάξει την ταινία της Justice League, της δικής της ομάδας υπερηρώων. Παρότι στα κόμικς η DC πρόλαβε τη Marvel, στον κινηματογράφο η Marvel λειτούργησε πολύ πιο έξυπνα και οργανωμένα."

Απόσπασμα 3ο:  "Ο Ζακ Σνάιντερ έκανε δύο μεγάλα λάθη κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας. Το ένα ήταν το ότι δέχτηκε να εισχωρήσουν μέσα στην ταινία του ένα σωρό διαφορετικές πλοκές, τις οποίες θα έπρεπε να βρει τρόπο να "απλώσει" μέσα σε δύο ώρες και τριάντα λεπτά. Το δεύτερο λάθος του ήταν ότι δέχτηκε να μειωθεί η αρχική διάρκεια της ταινίας από τις τρεις ώρες στις δυόμιση, δίνοντάς μας ένα φιλμ με ολοφάνερα προβλήματα στη σύνδεση των σκηνών. Ένα φιλμ που παρά τις εξαιρετικές ιδέες και σκηνές που συναντάς καθ' όλη τη διάρκειά του, κάνει σε πολλά σημεία δύσκολη τη προσπάθεια του θεατή να συνδέσει τα κομμάτια, γιατί, πολύ απλά, λείπουν κομμάτια."

Απόσπασμα 4ο: "Ο Σνάιντερ κάνει μεγάλη προσπάθεια να μαζέψει το υλικό, όμως, αυτό είναι ακατόρθωτο. Ο νέος Μπάτμαν, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Σούπερμαν (τον οποίο ακόμα δεν έχουμε γνωρίσει όσο θα έπρεπε), ο Λεξ Λούθορ και η δική του ιστορία, η κόντρα Μπάτμαν - Σούπερμαν, η Justice League και άλλα ακόμα που καλό είναι να μη γνωρίζετε, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που πρέπει να χωρέσουν στο φιλμ, μαζί με τα γνωστά "πασχαλινά αβγά" (easter eggs) που πέφτουν σαν βροχή. Έπρεπε λοιπόν να ειπωθούν πολλά στο μόλις δεύτερο φιλμ του νέου κινηματογραφικού σύμπαντος της DC και ο Σνάιντερ-και με δική του ευθύνη- βρέθηκε εκτεθειμένος, παρά την προσπάθεια την οποία καταβάλει και τη σοβαρότητα που μοιάζει να προσεγγίζει το υλικό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου