3.11.15

Life Itself (2014)

Είδος : Ντοκιμαντέρ

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
Σκηνοθεσία:Steve James
Παίζουν:Roger Ebert,Chaz Ebert,
Gene Siskel
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ζωή και η καριέρα του διάσημου δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογραφικών ταινιών, Ρότζερ Έμπερτ, μέσα από ένα ειλικρινές και συγκινητικό ντοκιμαντέρ.

ΑΠΟΨΗ: Συνήθως δεν γράφω στο μπλογκ για ντοκιμαντέρ (είναι η πρώτη φορά...) αλλά το συγκεκριμένο είναι ιδιαίτερο. Δε μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με τη ζωή του Ρότζερ Έμπερτ, του πιο διάσημου κριτικού ταινιών παγκοσμίως, ο οποίος μας άφησε το 2013, ένα χρόνο πριν το Life Itself βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

  Το ξεκίνημα της καριέρας του, τα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα στη σχολική εφημερίδα, η πρόσληψη στην εφημερίδα Chicago Sun Times το 1967 και οι πρώτες κριτικές ταινιών, το πρώτο βραβείο Πούλιτζερ σε κριτικό ταινιών αλλά και η στιγμή που θα βρεθεί τηλεοπτικά με τον Τζιν Σίσκελ δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο τηλεοπτικό δίδυμο που θα γίνει από τα αγαπημένα των Αμερικανών και θα μείνει στον αέρα για 21 χρόνια δίνοντας ξεχωριστό νόημα στη φράση "Thumbs Up / Down", παρουσιάζονται με εξαιρετικό τρόπο στο ντοκιμαντέρ του Στιβ Τζέιμς.
  Μια κάμερα, με χειριστή τον ίδιο το σκηνοθέτη, ακολουθεί τον Έμπερτ και τη σύζυγό του, στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, λίγο πριν το θάνατό του, τη στιγμή που έχει ήδη χτυπηθεί από τον καρκίνο και έχει υποστεί αφαίρεση της κάτω γνάθου. Έχοντας χάσει πλέον την ομιλία του, η δύναμη αλλά και η αγάπη του Έμπερτ για τις ταινίες και το γραπτό λόγο φαίνονται ξεκάθαρα σε όλο αυτό το διάστημα ενώ ο Τζέιμς παρεμβάλει συνεχώς τις αναδρομές στο παρελθόν του , αφήνοντας την ιστορία του να ειπωθεί μέσα από τα λόγια φίλων και συνεργατών του και όχι απαραίτητα αγιοποιώντας τον, όπως συμβαίνει εύκολα σε παρόμοια ντοκιμαντέρ.
  Η επίδραση που κατάφερε να έχει ο Έμπερτ, τόσο μέσα από τα γραπτά του όσο και μέσα από τον λόγο του αργότερα, δεν είχε προηγούμενο (και δε φαίνεται να έχει και επόμενο μέχρι σήμερα). Δε μιλάμε μόνο για τους απλούς θεατές, σαν εσένα κι εμένα, αλλά και για τους ίδιους τους δημιουργούς. Ο ίδιος ο Σκορτσέζε, φίλος με τον Έμπερτ, δείχνει την αμήχανη αντίδραση του μετά την αρνητική κριτική που δέχτηκε για το Χρώμα του Χρήματος, έχοντας όμως αναγνωρίσει λίγα χρόνια πριν τη στήριξη που του προσέφεραν οι Έμπερτ και Σίσκελ στα πρώτα του βήματα. Μερικοί ακόμα άγνωστοι δημιουργοί μιλούν για τις θετικές κριτικές του Έμπερτ στις ανεξάρτητες παραγωγές τους και για το πάθος που στήριξε -ακόμα και με προσωπικές εμφανίσεις του στις πρεμιέρες των ταινιών τους- τις προσπάθειες τους, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στην καριέρα τους.
  Όσοι αγαπάτε το σινεμά είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε τι εστί Ρότζερ Έμπερτ. Ακόμα κι αν για κάποιο λόγο δεν έχει τύχει να διαβάσετε κείμενα του Έμπερτ, είναι σήμερα η ευκαιρία να το κάνετε. Διαβάστε κριτικές του Έμπερτ για τις αγαπημένες σας ταινίες ή για ταινίες που θεωρείτε αδιάφορες ή ανούσιες. Θα αλλάξουν πολλά στον τρόπο που βλέπετε τον κινηματογράφο. Οι ταινίες είναι συναισθήματα και συναισθήματα μπορεί να σου δημιουργήσει ακόμα και ένα φιλμ που δεν είναι αριστούργημα. Ένα φιλμ λειψό, είτε σε τεχνικά μέρη, είτε στο σενάριό του, είτε στις ερμηνείες του. Κανείς δε μπορεί να σε κατηγορήσει για τα συναισθήματά σου, γιατί διασκέδασες με ένα φιλμ που κάποιοι άλλοι δεν διασκέδασαν ή γιατί συγκινήθηκες με ένα φιλμ που άφησε ασυγκίνητους τους περισσότερους.
  Ο Έμπερτ έβλεπε πράγματα που άλλοι δυσκολεύονταν να διακρίνουν και με το πέρασμα των χρόνων συνήθως δικαιωνόταν. Ακόμα και εκεί που διαφωνείς μαζί του, δε μπορείς να μην υποκλιθείς στο κείμενό του και στα επιχειρήματά του. Το Life Itself αξίζει σίγουρα μια ματιά από τους απανταχού κινηματογραφόφιλους.


"Your intellect may be confused, but your emotions will never lie to you."
Ρότζερ Έμπερτ
1942-2013


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Life Itself (2014) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου