20.10.14

Tomorrow Never Dies (1997)

Είδος: Περιπέτεια

Tomorrow Never Dies
ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
Σκηνοθεσία:Roger Spottiswoode
Σενάριο:Bruce Feirstein
Παίζουν:Pierce Brosnan,
Jonathan Pryce,Michelle Yeoh
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας μεγιστάνας των media προκαλεί τις ειδήσεις της επόμενης μέρας και μετά της τοποθετεί πρώτος σαν πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα του, η οποία τιτλοφορείται Tomorrow(Αύριο). Ο Μποντ πρέπει να σταματήσει το μεγάλο σχέδιο του μεγιστάνα, που δεν είναι άλλο από την πρόκληση ενός πολέμου μεταξύ Κίνας και Βρετανίας.


ΑΠΟΨΗ: Ο δεύτερος Μποντ του Μπρόσναν έρχεται αντιμέτωπος με έναν ιδανικό αντίπαλο για την εποχή του. Ο Τζόναθαν Πράις ενσαρκώνει έναν τρελό πλούσιο ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, πατώντας με το ένα πόδι στο κλασικό μοντέλο των ταινιών του Μποντ και με το άλλο στη μοντέρνα πλέον εποχή, όπου η δύναμη των μέσων ενημέρωσης είναι τεράστια και ικανή να προκαλέσει προβλήματα.


  Ο Μπρόσναν αρκετά χαλαρός αυτή τη φορά, τελειοποιεί τον δικό του χαρακτήρα του Μποντ και εκπέμπει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως 007. Ο Μπρόσναν θα φύγει από το ρόλο πλέον μόνο όταν το θελήσει αυτός καθώς το κοινό τον δέχτηκε εύκολα ως τον Μποντ της νέας γενιάς.
  Το απολαυστικότερο κομμάτι του φιλμ έρχεται από τον κακό της υπόθεσης. Ο Τζόναθαν Πράις υποδύεται τον Έλιοτ Κάρβερ, τον "βαρόνο" των media και είναι αυτός που διαποτίζει το φιλμ με τις πιο χιουμοριστικές ατάκες. Ο Κάρβερ είναι ένας κακός βγαλμένος από τα παλιά, αλλά, όπως έγραψα και πιο πάνω, πατάει με το ένα πόδι στις προηγούμενες δεκαετίες των τυπικών κακών του Μποντ και με το άλλο πόδι βρίσκεται στη μοντέρνα εποχή. Το 1997, όπως και σήμερα, ήταν σαφές ότι τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο την έχουν οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση. Σε αυτό πόνταρε ο σεναριογράφος του Μποντ και δημιούργησε τον Κάρβερ, τον οποίο παραλίγο να ερμηνεύσει ο Άντονι Χόπκινς αλλά μετά τις πρώτες μέρες γυρισμάτων παραιτήθηκε, γιατί βρήκε τις συνθήκες των γυρισμάτων "χαοτικές"! Ο Πράις, πάντως, έπαιξε έναν από τους καλύτερους κακούς της σειράς.
  Εξίσου καλά είναι τα πράγματα και για τα κορίτσια του Μποντ. Η Τέρι Χάτσερ γοητευτικότατη παρά το σύντομο ρόλο της, βοηθά την εξέλιξη του φιλμ. Η Μισέλ Γέο ήταν ήδη στη χώρα της μεγάλη σταρ, κυρίως στις ταινίες πολεμικών τεχνών, κάτι που εκμεταλλεύτηκε άψογα ο σκηνοθέτης, Ρότζερ Σπότισγουντ, δίνοντας τη χώρο να κινηθεί και αφήνοντάς τη να σταθεί δίπλα στον Μποντ, σε ολόκληρο το δεύτερο μισό του φιλμ. Είναι μια από τις λίγες φορές που τα κορίτσια του Μποντ έχουν προσωπικότητα και αυτό λειτουργεί πάντα υπέρ του φιλμ.
  Ο Μποντ του Μπρόσναν εξακολουθεί να είναι παραφορτωμένος με ένα σωρό γκάτζετς, μικρά και μεγάλα, όπως το χαρακτηριστικότερο του φιλμ, η BMW με το τηλεχειριστήριο. Αυτή η υπερβολή στη χρησιμοποίηση των γκάτζετς χαρακτηρίζει όλες τις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Μπρόσναν και είναι ένας από τους λόγους που μπορεί πολλοί να κουραστούν. Ωστόσο, το Tomorrow Never Dies καταφέρνει να διασκεδάσει το κοινό του, διατηρώντας την κλασική φόρμουλα των ταινιών του Μποντ, έστω και παραφορτωμένο με εφέ, εκρήξεις και υπεράνθρωπα ακροβατικά.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Tomorrow Never Dies (1997) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου