5.8.14

From Russia With Love (1963)

Είδος: Περιπέτεια, Κατασκοπείας

ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΟΝΤ,ΠΡΑΚΤΩΡ 007:
ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
Σκηνοθεσία:Terence Young
Σενάριο:Richard Maibaum,
Johanna Harwood
Παίζουν:Sean Connery,
Robert Shaw,Lotte Lenya
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η τρομοκρατική οργάνωση S.P.E.C.T.R.E. έχει στην κατοχή της ένα Σοβιετικό σύστημα αποκωδικοποίησης με το όνομα Λέκτορ. Αποστολή του Τζέιμς Μποντ είναι να πάρει τον αποκωδικοποιητή από τα χέρια της S.P.E.C.T.R.E. και για να το πετύχει αυτό πρέπει να πέσει με τη θέλησή του στην παγίδα που του έχει στηθεί, με δόλωμα μια όμορφη Ρωσίδα πράκτορα.

ΑΠΟΨΗ: Κυνηγητό και πυροβολισμοί μέσα σε ένα κήπο-λαβύρινθο, με τον Τζέιμς Μποντ να καταδιώκεται από έναν θηριώδη ξανθό τύπο. Μερικά λεπτά αργότερα, ο Μποντ βρίσκεται στα χέρια του αντιπάλου του και πέφτει νεκρός. Ή μήπως όχι; Μα όχι βέβαια! Μια μάσκα "Μποντ" βγαίνει από το πρόσωπο του θύματος και ανακαλύπτουμε ότι όλο το σκηνικό είχε στηθεί για την εκπαίδευση των μελών της S.P.E.C.T.R.E. Δευτερόλεπτα αργότερα πέφτουν οι εναρκτήριοι τίτλοι της ταινίας, με γυναικεία σώματα να λικνίζονται στους ρυθμούς της μελωδίας του Τζον Μπάρι και τα γράμματα να περνάνε από πάνω τους! Με λίγα λόγια, εδώ (σχεδόν) ξεκινά ο κλασικός τρόπος έναρξης των ταινιών του Μποντ, ο οποίος μένει απαράλλαχτος εδώ και δεκαετίες!
  Οι προσθήκες που γίνονται στο Απο Τη Ρωσία Με Αγάπη, είναι πολλές. Εκτός από την pre-credits σεκάνς και τους εναρκτήριους τίτλους πάνω σε γυναικεία κορμιά, τα γκάτζετς του Μποντ κι ο άνθρωπος που του τα προμηθεύει, ο Q, κάνουν την εμφάνισή τους εδώ. Ο Q με τη μορφή του Desmond Llewelyn, αποτελεί τη μοναδική σταθερά μπροστά από τις κάμερες στις ταινίες του Μποντ. Οι Μποντ άλλαζαν αλλά ο Llewelyn παρέμεινε στη θέση του Q από το 1962 έως και το 1999 παρακαλώ, με μόνη παύση το φιλμ Live And Let Die (1973). Εμβληματική μορφή για το franchise και πάντα απολαυστικοί οι διάλογοι με τον Μποντ.
  Πέρα από τις προσθήκες που θα ακολουθούν τα φιλμ του Μποντ για πάντα, το Απο Τη Ρωσία Με Αγάπη, χειρίζεται πολύ καλά την ιστορία του, με αποτέλεσμα να παραμένει ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα, σε αντίθεση με το Dr No, που δεν μπορεί να γοητεύσει εύκολα το σημερινό κοινό. Περιπέτεια κατασκοπείας, με όλη τη σημασία της λέξης, με προσεγμένους διαλόγους και με έμφαση στους κακούς της υπόθεσης, με τον Robert Shaw να κλέβει την παράσταση, ως ο ψυχρός και αμίλητος, για περίπου μιάμιση ώρα ταινίας, Λανγκ. Η σκηνή της πάλης μέσα στο βαγόνι του Όριεντ Εξπρές, ανάμεσα σε Μποντ και Λανγκ, είναι το σήμα κατατεθέν της ταινίας και παρότι 60 χρόνια μετά, μπορεί ακόμα να σε ενθουσιάσει με το πόσο καλά σκηνοθετημένη είναι. Κατά πόδας ακολουθεί τον Shaw η Lotte Lenya, στον ρόλο της σαδίστριας Rosa Klebb, υψηλόβαθμου στελέχους της Ρωσικής αντικατασκοπείας και νούμερο 3 της S.P.E.C.T.R.E.. Την εμφάνισή του εδώ κάνει κι ο αρχηγός της S.P.E.C.T.R.E., Ερνστ Μπλόφελντ. Ο Μπλόφελντ, για όσους δε θυμάστε, είναι ο τύπος που κρατάει στην αγκαλιά του παντα μια γάτα Αγκύρας, ενώ το πρόσωπό του δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο πέντε χρόνια μετά, στο You Only Live Twice. 
  Στο Από Τη Ρωσία Με Αγάπη γίνεται ενδιαφέρουσα δουλειά από τον σκηνοθέτη, Τερενς Γιάνγκ, ο οποίος εκτός του ότι διατηρεί πολύ καλό ρυθμό στο φιλμ, χρησιμοποιεί και πολύ όμορφα κάδρα, πάντα με τη συμβολή του διευθυντή φωτογραφίας, Τεντ Μουρ, παίζοντας με το χώρο και το φωτισμό. Χαρακτηριστική, ενδεικτική της φωτογραφίας, σκηνή η κατάληξη της υπόγειας βαρκάδας του Μποντ με τον Κάριμ Μπέι και η αποβίβασή τους στην υπόγεια στοά. Ο Μποντ, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που είχα παρακολουθήσει πριν χρόνια, του οποίου τον τίτλο αδυνατώ να θυμηθώ, χρωστάει πολλά στον Γιανγκ, καθότι τζέντλεμαν κι ο ίδιος και λάτρης της καλής ζωής, είναι αυτός που έδωσε τις γνώσεις του Μποντ στα καλά και ακριβά οινοπνευματώδη αλλά και το γενικότερο στιλ του Μποντ, καθώς ο Ίαν Φλέμινγκ τον παρουσίαζε ελαφρώς πιο σκληρό τύπο. 
  Αξιολογότατο κομμάτι, όχι μόνο της φιλμογραφίας του Μποντ αλλά και της περιπέτειας κατασκοπείας γενικά, το Από Τη Ρωσία Με Αγάπη είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτού που λέμε κλασικό φιλμ. Ο χρόνος του έχει φερθεί πολύ καλά και μπορεί ακόμα και σήμερα, να πλασάρεται στις πρώτες θέσεις των ταινιών του Μποντ, ενώ για πολλούς (και του Σον Κόνερι συμπεριλαμβανομένου) είναι η κορυφαία στιγμή των ταινιών του Μποντ. Βέβαια, σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, έχουμε ένα Casino Royale και ένα Skyfall, να προβάλουν σαν ισχυροί αντίπαλοι, ας αφήσουμε όμως τον χρόνο να δείξει. Το Από Τη Ρωσία Με Αγάπη έχει ήδη δοκιμαστεί και η γεύση του όσο περνούν τα χρόνια παραμένει αναλλοίωτη.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
From Russia with Love (1963) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου