12.3.14

Killing Kennedy (2013)

Είδος: Δραματική, Βιογραφική

Killing Kennedy
Σκηνοθεσία:Nelson McCormick
Σενάριο: Kelly Masterson
Παίζουν:Rob Lowe, Will Rothhaar, 
Jack Noseworthy
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας πεζοναύτης του Αμερικανικού στρατού, ο Χάρβει Λη Όσβαλντ, παραιτείται και φεύγει να ζήσει στη Ρωσία. Την ίδια χρονική περίοδο, ο Τζον Φ. Κένεντι ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Όσβαλντ επιστρέφει στην πατρίδα του μαζί με τη γυναίκα και το νεογέννητο παιδί του και θεωρώντας λανθασμένη την εξωτερική πολιτική του Κένεντι και ιδιαίτερα τη στάση του απέναντι στην Κούβα αλλά και στα κομουνιστικά καθεστώτα, σχεδιάζει τη δολοφονία του Προέδρου.  


ΑΠΟΨΗ: Η ιστορία της δολοφονίας του Κένεντι είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο. Για πολλούς είναι μια στιγμή που άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της Αμερικής και την πορεία της χώρας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν ο Κένεντι δεν είχε δολοφονηθεί.


  Το Killing Kennedy ασχολείται με την περίοδο που ο Κένεντι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, έως τη δολοφονία του ίδιου αλλά και του εκτελεστή του, λίγες ώρες μετά. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν επικεντρώνεται στον Κένεντι αλλά στην προσωπική ιστορία του Όσβαλντ και στους λόγους που τον οδήγησαν στη δολοφονία. Περιγράφει τις δυσκολίες του Όσβαλντ από τη στιγμή που παραιτείται από τον Αμερικανικό στρατό και τη στενή παρακολούθησή του από το FBI κατά την επιστροφή του στην Αμερική. Η στάμπα του κομουνιστή και του κατασκόπου τον ακολουθεί παντού, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή του.
  Η ενδιαφέρουσα ερμηνεία του εικοσιεξάχρονου Lothaar στο ρόλο του Όσβαλντ και η εκπληκτική ομοιότητα με τον αληθινό, είναι θεωρώ το μεγαλύτερο ατού του φιλμ. Καλό και το ζεύγος Lowe και Goodwin ως Τζον και Τζάκι Κένεντι αλλά είναι τέτοια η δομή της ταινίας, που δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα μαζί τους. Ο σκηνοθέτης αποφασίζει να σταθεί στις προσωπικές ζωές των δύο κεντρικών προσώπων (Όσβαλντ-Κένεντι) αλλά ενώ στον Όσβαλντ αυτό γίνεται με αρκετή επιτυχία, στον Κένεντι δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά.
  Το περίεργο με το Killing Kennedy είναι ότι ενώ παρουσιάζει ένα ιστορικό γεγονός, στην ουσία σε κάνει να αμφιβάλλεις για την ορθότητα όσων συνέβησαν. Δείχνει τον Όσβαλντ να πυροβολεί τον Κένεντι κι όμως, όταν η ταινία τελειώνει νιώθεις ότι κάτι λείπει. Νιώθεις ότι κάτι δεν έχει ειπωθεί από όσα συνέβησαν τότε και πραγματικά σκέφτομαι ότι, λίγο-πολύ, αυτό γίνεται εσκεμμένα από τους δημιουργούς. Βλέποντας τα γεγονότα να εξελίσσονται σε κινηματογραφικό χρόνο, έκανα μια σκέψη και θα μου επιτρέψετε να την αναφέρω παρότι μπαίνουμε σε άλλου είδους ανάλυση, η οποία όμως προκαλείται από τον τρόπο που η ταινία παρουσιάζει όσα συνέβησαν. Σκέφτηκα λοιπόν τα εξής: "Πρώην Αμερικανός πεζοναύτης που φεύγει για να ζήσει στη Ρωσία. Κομουνιστής και θαυμαστής του Κάστρο. Σχέδιο δολοφονίας του Κένεντι παρά τη στενή παρακολούθηση του FBI. Δολοφονία του Κένεντι και λίγες ώρες μετά δολοφονία του Όσβαλντ, πριν προλάβει να ανακριθεί ενδελεχώς. Πολύ βολικό."
  Για να επιστρέψω στα δικά μας και να συνοψίσω. Το Killing Kennedy ασχολείται με μια σημαντική και όχι τόσο ξεκάθαρη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας, χωρίς ωστόσο το ίδιο να είναι ένα σημαντικό φιλμ. Θα το βρείτε ενδιαφέρον όσοι έχετε ασχοληθεί με όλα αυτά που λέγονται ακόμα και σήμερα,για τη δολοφονία του Κένεντι, αλλά οι υπόλοιποι ίσως νιώσετε ότι παρακολουθείτε ένα δραματικοποιημένο ντοκιμαντέρ του History Channel.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Killing Kennedy (TV Movie 2013) on IMDb



)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου