3.2.14

Soldier (1998)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας

Soldier
Ο ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Σκηνοθεσία:Paul W.S. Anderson
Σενάριο:David Webb Peoples
Παίζουν:Kurt Russell, Jason Scott Lee, 
Jason Isaacs
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Λοχίας Τοντ είναι ένας βετεράνος στρατιώτης μιας ελίτ ομάδας στη Γη. Μετά την ήττα του από μια νέα φυλή γενετικά σχεδιασμένων στρατιωτών, θεωρείται νεκρός κι εγκαταλείπεται σε έναν πλανήτη με απόβλητα. Εκεί όλα είναι ήρεμα κι αυτό διδάσκει στον Τοντ άλλες πτυχές της ζωής. Η ώρα της έσχατης μάχης, όμως, πλησιάζει.(Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ: Το Soldier παρουσιάζει το κλασικό πρόβλημα των περισσότερων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε μια ενδιαφέρουσα σεναριακή σύλληψη και το πρώτο μέρος του φιλμ κυλάει πολύ καλά αλλά από ένα σημείο και μετά καταντάει νταηλίδικι περιπέτεια και μάλιστα όχι πολύ καλή. Κρίμα, γιατί και κεντρική ιδέα εξαιρετική είχε αλλά και πολύ καλό πρωταγωνιστή. 
 Νομίζω αξίζουν εύσημα στον Ράσελ, για την ερμηνεία του. Ερμηνεύοντας στην ουσία μόνο με τα μάτια του, ο Ράσελ μεταδίδει στο θεατή την ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα του, κάνοντας μας να τον συμπονέσουμε και να αναρωτηθούμε πως μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που του στερούν τα συναισθήματα. Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε, για να γίνει μηχανή θανάτου. Δεν αγάπησε, δεν αγαπήθηκε, δεν γέλασε, δεν έκλαψε παρά μόνο σκότωνε. Ο Ράσελ τα καταφέρνει μία χαρά με το χαρακτήρα του Τοντ, όπως ονομάζεται ο ήρωας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αρκεί ούτε για να γίνει το φιλμ μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ούτε για να λειτουργήσει σαν αντιμιλιταριστικό σχόλιο, κάτι που φαίνεται στο πολύ βάθος να επιχειρεί.
  Το ενδιαφέρον με το Βετεράνο του Μέλλοντος δεν βρίσκεται τόσο στην οθόνη, όσο πίσω από αυτή. Η κεντρική του ιδέα και όσα ειπώθηκαν την εποχή που γυρίζονταν το φιλμ, μοιάζουν σήμερα σημαντικότερα και ίσως δίνουν αφορμή σε κάποιους να αναζητήσουν την ταινία και να την παρακολουθήσουν.
 Ο σεναριογράφος David Webb Peoples είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για το σενάριο του Blade Runner. Ο ίδιος έγραψε το σενάριο του Soldier, λέγοντας μάλιστα ότι οι δύο ταινίες κινούνται στο ίδιο σύμπαν. Αυτό φαίνεται και μέσα στο φιλμ από τοποθεσίες που αναφέρονται, οι οποίες είναι υπαρκτές και στις δύο ταινίες αλλά και από αντικείμενα όπως ένας τεράστιος στροβιλιστής. Οι αναφορές σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο δε σταματούν στο Blade Runner. Ένα αεροσκάφος τύπου στελθ, το F-117X (από την ταινία Executive Decision, με πρωταγωνιστή τον Ράσελ πάλι), ένα κομμάτι του διαστημόπλοιου Lewis and Clark( από την προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη, το πιο γνωστό και επιτυχημένο από το Soldier, Event Horizon) διακρίνονται στο σωρό των σκουπιδιών της αποικίας. (Δείτε στα trivia της ταινίας στο IMDB για ακόμα περισσότερες πληροφορίες αν σας ενδιαφέρει.
  Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για το Soldier έχει να κάνει με τις ατάκες του Κερτ Ράσελ. Ο Ράσελ βρίσκεται στην οθόνη για το 85% της συνολική διάρκειας της ταινίας και όμως ακούμε από το στόμα του μόλις 104 λέξεις! Εκπληκτικό; Παρ' ολ' αυτά ο Ράσελ σηκώνει το φιλμ άνετα στις πλάτες του αλλά τι να το κάνεις; Ο Anderson δεν το στήριξε όσο μπορούσε και μοιάζει απλώς να το διεκπεραίωσε, ίσως γιατί ήταν αφοσιωμένος περισσότερο στο Event Horizon, το οποίο είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν (1997).

Με λίγα λόγια: Παραλίγο ενδιαφέρουσα περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας αλλά μετά το πρώτο μισό της, δίνει λιγότερα από όσα έταξε αρχικά. Στο τέλος σου μένει μόνο η πολύ καλή ερμηνεία του πρωταγωνιστή της.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Soldier (1998) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου