31.10.13

Quartet (2012)

Είδος: Κωμωδία

Quartet 2012
ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σκηνοθεσία:Dustin Hoffman
Σενάριο:Ronald Harwood
Παίζουν:Maggie Smith,Tom Courtenay,
Billy Connolly, Pauline Collins
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ : Η Σεσίλυ, ο Ρέτζι και ο Γουίλφρεντ ζουν σε ένα σπίτι για συνταξιούχους τραγουδιστές της όπερας. Κάθε χρόνο, στις 10 Οκτωβρίου, παίρνουν μέρος σε μια συναυλία για να γιορτάσουν την επέτειο γέννησης του Βέρντι. Η Ζαν, που κάποτε ήταν παντρεμένη με τον Ρέτζι, καταφτάνει στο σπίτι και διαταράσσει την ισορροπία τους. Εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν ντίβα κι αρνείται να τραγουδήσει. Παρόλα αυτά, η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί...(Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Dustin Hoffman αποτελεί πια γεγονός. Ο Hoffman, στα 75 του, μας δίνει μια απ' τις πιο αστείες και τρυφερές ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε. Βασισμένο σε θεατρικό του Ronald Harwood, το Κουαρτέτο εκτυλίσσεται μέσα σε έναν οίκο ευγηρίας για μουσικούς της Όπερας. Το πάθος των ηλικιωμένων αυτών καλλιτεχνών, για τη ζωή και την τέχνη, δε σβήνει ποτέ και το σπίτι των μουσικών είναι γεμάτο μελωδίες φωνών και οργάνων, όλες τις στιγμές της ημέρας. Οι ντίβες παραμένουν ντίβες, οι "ψωνισμένοι" παραμένουν "ψωνισμένοι" αλλά από όλους ξεχειλίζει η αγάπη για την τέχνη τους, οι οποία τους κρατά ακόμα ζωντανούς και ευτυχισμένους.
  Ευδιάκριτη είναι και η αγάπη του σκηνοθέτη, για όλους τους ήρωες του και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε όταν έχεις να κάνεις με έναν μεγάλο ηθοποιό, που κοντεύει την 8η δεκαετία της ζωής του. Ακόμα και οι πιο δύστροποι από αυτούς παρουσιάζονται με αρκετά χιουμοριστικό τρόπο από τον Hoffman, κερδίζοντας έτσι τη συμπάθειά μας.
  Αν κάτι λείπει από το Κουαρτέτο, είναι ίσως το δέσιμο του σεναρίου, το οποίο θα μας οδηγούσε σε μια μεγαλύτερη δραματουργική κορύφωση, όπως συνέβη με το, γυρισμένο την ίδια χρονιά, Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ. Οι ατάκες είναι αστείες, έξυπνες και ποτέ άτοπες αλλά υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι παρακολουθείς σκετσάκια, ευχάριστα μεν, χωρίς να οδηγούν κάπου δε. Απ' την άλλη, ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, το Κουαρτέτο επιλέγει να κινηθεί ξεκάθαρα στην πλευρά της κωμωδίας, δίνοντας έτσι έναν ισχυρό τόνο αισιοδοξίας για την τρίτη ηλικία.
  Σε ότι έχει να κάνει με το cast, νομίζω ότι το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο χαρακτήρων είναι εξαιρετικό. Ο ασυγκράτητα χιουμορίστας Billy Conolly, ο μελαγχολικός Tom Courtenay, η ντίβα Maggie Smith και η αστεία και μελαγχολική ,ταυτόχρονα, Pauline Collins, μοιάζουν ιδανικοί στους ρόλους τους και η χημεία μεταξύ τους, είναι φανερή.

Με λίγα λόγια : Αστείο και τρυφερό, το Κουαρτέτο προσφέρεται για όσους έχουν κουραστεί από όλες αυτές τις ταινίες που ξεκινούν ως κωμωδίες, για να καταλήξουν σε ένα μελοδραματικό μάθημα ζωής. Όχι. Το Κουαρτέτο προτιμά να είναι κωμωδία ως το τέλος, χωρίς δραματικές κορυφώσεις.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn
Kouarteto (2012) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου