2.7.13

Chained (2012)

Είδος: Θρίλερ, Δράμα

Σκηνοθεσία:Jennifer Lynch
Σενάριο:Damian O'Donnell
Jennifer Lynch
Παίζουν: Vincent D'Onofrio,
Eamon Farren
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ  : Ο Bob είναι ένας ψυχοπαθής κατά συρροήν δολοφόνος γυναικών που "ψαρεύει" τα θύματά του δουλεύοντας σαν ταξιτζής. Η Sarah Fittler και ο μικρός της γιος θα γίνουν θύματα του Bob και ο μικρός θα γίνει μάρτυρας της δολοφονίας της μητέρας. Το μέλλον του μικρού θα είναι τραγικό γιατί θα γίνει δούλος αλλά και μαθητής του Bob και θα παραμείνει φυλακισμένος στο σπίτι του για πολλά χρόνια.

ΑΠΟΨΗ : Παρακολουθώντας το Chained, μου ήρθε στο νου η ιστορία με τον ελέφαντα που είναι δεμένος από πολύ μικρός σε ένα πάσσαλο στο χώμα και ενώ τα χρόνια περνάνε κι έχει μεγαλώσει, αδυνατεί να σκεφτεί ότι μπορεί απλώς να ξεριζώσει τον πάσσαλο και να φύγει. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τον μικρό και αργότερα έφηβο πρωταγωνιστή της ταινίας.
 Φυλακισμένος και αλυσοδεμένος από πολύ μικρός, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης, ακολουθεί τη ρουτίνα που του έχει επιβάλλει ο Bob. Του καθαρίζει, του ετοιμάζει φαγητό, του κρατάει συντροφιά και γίνεται μάρτυρας των δεκάδων δολοφονιών που διαπράττει ο Bob. Όσο περνούν τα χρόνια, ο Bob θα αναλάβει κι ένα παράξενο ρόλο μέντορα. Θα δώσει κάποια ελευθερία στον "προστατευόμενό" του, με την προϋπόθεση να μελετάει την ανθρώπινη ανατομία, ούτως ώστε να ακολουθήσει τα βήματά του.
 Σκοτεινή και αρρωστημένη, όπως οι ψυχές των πρωταγωνιστών της, η ταινία είναι ένα αρκετά δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με καλές ερμηνείες, τόσο από τον Vincent D'Onofrio στο ρόλο του Bob, όσο και από τον Eamon Farren , στο ρόλο του φυλακισμένου. Αργή, σε ορισμένα ή μάλλον στα περισσότερα σημεία της, στην προσπάθειά της να εστιάσει στην περίεργη αυτή σχέση μέντορα και προστατευόμενου. Ναι μεν κατανοούμε απόλυτα τον τραυματισμένο ψυχισμό και των δύο αλλά υπάρχουν στιγμές, που κινδυνεύουμε να κουραστούμε με όλο αυτό το κλειστοφοβικό περιβάλλον, που δημιουργείται.
 Το Chained προσφέρεται σαν λύση σε όσους ζητούν μια διαφορετική ταινία τρόμου ( σαν τέτοια διαφημίστηκε) με πραγματικούς χαρακτήρες ερμηνευμένους χωρίς υπερβολές, κόντρα στη μόδα των μοντέρνων ταινιών τρόμου, με πρωταγωνιστές έφηβους που διαμελίζονται και τρέχουν μέσα σε δάση, σπίτια, λαγκάδια και ρεματιές για να ξεφύγουν από το τέρας ή τον μανιακό που τους κυνηγάει. Αν αναζητάτε δράση και σπλάτερ, εδώ θα τα βρείτε σε μικρές δόσεις, οπότε δείτε κάτι άλλο. Το Chained επιλέγει να είναι αργό και ρεαλιστικό, κρατώντας και μια μικρή ανατροπή για το τέλος, μόνο και μόνο για να μας παραπέμψει ξανά στην ιστορία του ελέφαντα με τον πάσσαλο.





Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Chained (2012) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου