14.5.21

Oxygen (2021) Review

Oxygen
Μυστηρίου, Επιστημονικής Φαντασίας

Σκηνοθεσία:Alexandre Aja
Σενάριο:Christie LeBlanc
Πρωταγωνιστούν:Mélanie Laurent, Malik Zidi,Mathieu Amalric

Διάρκεια: 100'


 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

Η γυναίκα ξυπνά μόνη της στο απόλυτο σκοτάδι και προσπαθεί να πάρει μερικές πρώτες έντονες αναπνοές. Σκίζει το κουκούλι στο οποίο βρίσκεται φασκιωμένη και σύντομα συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ξαπλωμένη μέσα σε μια κρυογονική κάψουλα, καλωδιωμένη με ηλεκτρόδια και διασωληνωμένη, κάτι που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχε κάποιο ατύχημα και νοσηλεύεται. Η μνήμη της όμως δεν τη βοηθά. Δεν θυμάται ούτε ποια είναι ούτε τι της έχει συμβεί. Η τεχνητή νοημοσύνη με την οποία είναι εφοδιασμένη η κρυογονική κάψουλα της δίνει σιγά σιγά μερικές απαντήσεις, όμως το πρόβλημα είναι πως πρέπει να βγει σύντομα από εκεί καθώς το οξυγόνο τελειώνει.

Το κλειστοφοβικό θρίλερ που μας προτείνει ο Αλεξάντρ Αγιά φέρνει αμέσως στο μυαλό το αντίστοιχου περιεχομένου, Buried, που είδαμε το 2010. Τα δύο φιλμς μοιράζονται την κοινή ιδέα του ανθρώπου που ξυπνά παγιδευμένος σε ένα “κουτί” και προσπαθεί να βρει τρόπο να βγει από εκεί. Το διαφορετικό που προσθέτει το νέο φιλμ είναι η χρησιμοποίηση των στοιχείων επιστημονικής φαντασίας, τα οποία βοηθάνε μεν στην εξέλιξη της πλοκής, μπορούν όμως εύκολα να προδώσουν αυτή την εξέλιξη στον υποψιασμένο θεατή ταινιών μυστηρίου. Ακόμα και το αρχικό πλάνο δίνει ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο που μπορεί να απαντήσει ερωτήματα πολύ πριν αποφασίσει ο Αγιά να κάνει τις αποκαλύψεις.

Η ταινία βασίζεται εντελώς στην ερμηνεία της πολύ καλής Μελανί Λοράν και στις ικανότητες του σκηνοθέτη. Ο Αγιά μας πνίγει με τα πλάνα του και τις αργές κινήσεις της κάμερας και η Λοράν εξελίσσει τον χαρακτήρα της, μέσα στην περίπου μιάμιση ώρα της ταινίας, με μόνη αλληλεπίδραση αυτή με την τεχνητή νοημοσύνη της κρυογονικής κάψουλας, που ακούει στο όνομα ΜΙΛΟ, και τα απαραίτητα φλασμπακ.

Το Oxygen είναι μια καλή πρόταση όπως και η πλειοψηφία των ταινιών που έχει γυρίσει ο ικανότατος Γάλλος σκηνοθέτης. Σε κάθε ταινία του έχει ενδιαφέροντα στοιχεία και δημιουργεί εξαιρετική ατμόσφαιρα. Δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα κάποια ταινία από αυτές που λες ότι θυμάσαι για καιρό αλλά δεν θυμάμαι να έχω απογοητευτεί και σε κάποια από αυτές. Το μόνο πρόβλημα με τη νέα ταινία του για εμένα ήταν ότι μπόρεσα να προβλέψω τα βήματα. Ήλπιζα για κάτι πιο δυνατό στο τέλος αλλά δεν ήρθε. Αξιόλογη ωστόσο.


 

 

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου