8.5.19

Ghost Rider (2007)

Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Δράσης, Κόμικ

"Ο Τζόνσον δεν βρίσκει τον τρόπο να λειτουργήσει το φιλμ του ή δεν τον αφήνουν ίσως να ξεφύγει και να πάει την ταινία σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, μαύρο χιούμορ, τρόμο και ίσως λίγη παραπάνω έκθεση βίας, που φαίνεται να ταιριάζουν στον ήρωα. "


Σκηνοθεσία:Mark Steven Johnson
Σενάριο:Mark Steven Johnson
Παίζουν:Nicolas Cage,
Eva Mendes,Sam Elliott
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Αφού ο Νίκολας Κέιτζ δεν κατάφερε να παίξει τον αγαπημένο του υπερήρωα αρκετά χρόνια πριν, τον Σούπερμαν, σε μια ταινία που θα σκηνοθετούσε ο Τιμ Μπάρτον αλλά σταμάτησε στα αρχικά στάδια της παραγωγής της, μπόρεσε το 2007 να υποδυθεί έναν άλλο αγαπημένο του, πιο σκοτεινό και καταραμένο ήρωα, τον Ghost Rider, τον Καβαλάρη Φάντασμα. Παρότι υπήρξε και δεύτερη ταινία με τον Κέιτζ να επανέρχεται στο ρόλο, το αποτέλεσμα ήδη από αυτή την πρώτη απόπειρα δεν ήταν ικανοποιητικό, τουλάχιστον όχι στα πλαίσια μιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής. Ίσως στα όρια μιας b movie με καλτ προεκτάσεις είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα.
  Η ταινία ακολουθεί την πορεία του Τζόνι Μπλέιζ, ενός ριψοκίνδυνου μοτοσικλετιστή - κασκαντέρ, ο οποίος για να γιατρέψει τον χτυπημένο από τον καρκίνο πατέρα του, κάνει συμφωνία με τον διάβολο. Ο Μπλέιζ συμφωνεί να γίνει το σκεύος που όταν χρειαστεί o Μεφιστοφελής, όπως ονομάζεται εδώ ο διάβολος, θα χρησιμοποιήσει στη Γη. Η συμφωνία βέβαια δεν είναι ξεκάθαρη, όπως κανείς θα περίμενε, και το συμβόλαιο που υπογράφει ο νεαρός Τζόνι, κρύβει παγίδες. Ο πατέρας του γιατρεύεται από τον καρκίνο αλλά σκοτώνεται σε ατύχημα. Χρόνια μετά ο Τζόνι είναι ένας σούπερ σταρ των ακροβατικών με μοτοσυκλέτες και ο διάβολος επανέρχεται για να τον μεταμορφώσει σε Ghost Rider, καθώς πρέπει να πολεμήσει μια ομάδα δαιμόνων που βρίσκονται στη Γη και θέλουν να απελευθερώσουν κι άλλους δαίμονες και να μετατρέψουν τη Γη σε κόλαση. Αν ο Τζόνι αντιμετωπίσει τους δαίμονες θα απελευθερωθεί από το συμβόλαιο και θα ζει ξανά μια φυσιολογική ζωή.
   Ο Ghost Rider εμφανίστηκε πρώτη φορά στα κόμικς το 1949. Ο αρχικός Ghost Rider και η δράση του παρουσιάστηκε στις σελίδες των Magazine Enterprises, σε μια σειρά που ασχολούνταν με τα λεγόμενα Western Comics. Λίγο γουέστερν και λίγο τρόμος ήταν η συνταγή για τις πρώτες περιπέτειες του Gkost Rider και παρότι ο ήρωας δεν απέκτησε τότε τη δική του σειρά, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. Μετά από χρόνια (1967) και όταν ο ήρωας είχε σχεδόν ξεχαστεί, έρχεται η σειρά της Marvel να ασχοληθεί με τον ήρωα. Αρχικά επαναφέρει τις ιστορίες στην Άγρια Δύση, με πρωταγωνιστή τον Κάρτερ Σλέιντ ως Ghost Rider. Ο Κάρτε Σλέιντ οφείλει τις δυνάμεις του στο Φλεγόμενο Άστρο, έναν Ινδιάνο μάγο/ γιατρό. Η ιστορία του Ghost Rider αλλάζει και γίνεται αυτή που οι περισσότεροι γνωρίζουν σήμερα, το 1972, με τον Τζόνι Μπλέιζ να είναι ο Ghost Rider που θα κάνει συμφωνία με το διάβολο και θα αποκτήσει τις δυνάμεις του. Οι Ρόι Τόμας, Γκάρι Φρίντριχ και Μάικλ Πλαγκ φέρνουν τον Ghost Rider στη μοντέρνα εποχή αλλά οι πινελιές στην καταγωγή και η εξέλιξη του χαρακτήρα έρχεται με τα χρόνια από διάφορους καλλιτέχνες που μπλέκονται στις ιστορίες του ήρωα.
   Το φιλμ που σκηνοθέτησε ο Μαρκ Στίβεν Τζόνσον, σκηνοθέτης και του Daredevil λίγα χρόνια πριν, ασχολείται προφανώς με τον Τζόνι Μπλέιζ αλλά φέρνει στην ιστορία και τον Κάρτερ Σλέιντ, με τη μορφή του Σαμ Έλιοτ, δίνοντας του χρέη προστάτη και καθοδηγητή για τον νέο Καβαλάρη. Αυτή η ιδέα της συνάντησης του νέου Καβαλάρη με τον παλιό είναι από τις καλές στιγμές μιας ταινίας που γενικότερα κινείται σε μέτρια επίπεδα. Ο Τζόνσον δεν βρίσκει τον τρόπο να λειτουργήσει το φιλμ του ή δεν τον αφήνουν ίσως να ξεφύγει και να πάει την ταινία σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, μαύρο χιούμορ, τρόμο και ίσως λίγη παραπάνω έκθεση βίας, που φαίνεται να ταιριάζουν στον ήρωα. Η επιλογή όμως εδώ είναι να ειπωθεί μια ιστορία που βασίζεται κυρίως σε μια καταραμένη ιστορία αγάπης, που κι αυτό δεν πάει άσχημα στη λογική του αντιήρωα που έχουμε ως πρωταγωνιστή αλλά δυστυχώς κι αυτό παρουσιάζεται με πολύ επιδερμικό τρόπο και μάλιστα με ένα ζευγάρι που δεν έχει χημεία.
  Αυτό που μένει από το φιλμ του Τζόνσον είναι στην ουσία μια δυο σκηνές δράσης με καλά εφέ, που δεν προσφέρουν όμως κάτι δραματουργικά στο έργο, όπως για παράδειγμα η σκηνή με το ελικόπτερο, που χρησιμοποιείται ως επίδειξη των δυνάμεων του ήρωα αλλά τελειώνει σύντομα. Άλλα θετικά της ταινίας είναι η ύπαρξη έστω μερικών στιγμών μαύρου χιούμορ, η εμφάνιση του Σαμ Έλιοτ ως Κάρτερ Σλέιντ κυρίως και σε δεύτερο πλάνο ο Πίτερ Φόντα ως Μεφιστοφελής. Δυστυχώς ούτε ο Νίκολας Κέιτζ βγάζει κάτι εδώ , παρά την αγάπη του για τον χαρακτήρα, ούτε η Εύα Μέντες προσθέτει κάτι πέρα από μια σέξι παρουσία.
  Ο "Καβαλάρης Φάντασμα" θα επιστρέψει λίγα χρόνια μετά για μια ακόμα περιπέτεια, σε μια ταινία που πήρε ακόμα χειρότερες κριτικές και εκεί θα μπει τέλος στις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για όλους αυτούς τους ήρωες της Marvel με τις αλλαγές πλέον στον κινηματογραφικό σύμπαν της εταιρείας αλλά αυτό που προσωπικά θα ήθελα να δω είναι μια περιπέτεια στην Άγρια Δύση με τον Κάρτερ Σλέιντ, τον αρχικό Καβαλάρη. Η μίξη τρόμου-φαντασίας- γουέστερν μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα. Εξάλλου ο Ghost Rider με τη μοντέρνα εκδοχή του εμφανίζεται πλέον τηλεοπτικά στο Agents of S.H.I.E.L.D. και απ' ότι λένε αυτή η εκδοχή του είναι αρκετά επιτυχημένη.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου