Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Την προηγούμενη Πέμπτη έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας το remake του Robocop. Μην έχοντας δει την ταινία ακόμη, δεν θα ασχοληθώ με το αν είναι καλή ταινία ή όχι. Το βασικό ερώτημα είναι αν υπήρχε ουσιαστικός λόγος να γίνει remake σε μια κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του '80, η οποία ήταν όχι μόνο πρωτότυπη αλλά και προσεγμένη σε όλα τα επίπεδα.
Επαναστατική για την εποχή της, προσέφερε εκτός από διασκέδαση και δράση, ένα βαθύτερο προβληματισμό για την εξέλιξη της τεχνολογίας και για τη μάχη του ανθρώπου με τη μηχανή. Πρέπει (ή μπορεί) η μηχανή να αντικαταστήσει τον άνθρωπο; Πρέπει η τεχνολογία να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα στην καθημερινότητα μας έως ότου φτάσουμε σε σχέση εξάρτησης από αυτή; Με τέτοια θέματα ασχολείται ο Robocop του Βερχόφεν, άμεσα αλλά και έμμεσα πολλές φορές, ενώ ιδιαίτερα καυστικός είναι απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως την τηλεόραση, καθώς στην Αμερική ήδη από το 1987, που γυρίστηκε η ταινία, η τηλεόραση έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των Αμερικανών. Η επιρροή που ασκούσαν τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και λοιποί εμπλεκόμενοι στον κόσμο της τηλεόρασης, ήταν τεράστια. Εδώ (στην Ελλάδα) άργησε μερικά χρόνια να συμβεί αυτό αλλά πλέον δεν έχουμε παράπονο. (Εύκολα μπορείς να ξεφύγεις απ' το θέμα...)
Αν μέσα σε όλα τα παραπάνω βάλεις τα εξαιρετικά για την εποχή εφέ, την άψογη και δύσκολη, για πολλού λόγους, ερμηνεία του Πίτερ Γουέλερ, τα καλοσχεδιασμένα σκηνικά του φουτουριστικού Ντιτρόϊτ, την σκηνοθεσία του Βερχόφεν και τον τρόπο που κατάφερε να χειριστεί ένα θέμα, που θα μπορούσε άνετα να καταλήξει να γίνει ένα γραφικό b-movie, αλλά χάρη στον Ολλανδό έγινε μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, τότε νομίζω ότι έχουμε την απάντηση στο αρχικό ερώτημα.
Όχι. Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος remaking του Robocop. Απλώς ευκαιρία για εύκολο χρήμα καθώς οι παλιότεροι από περιέργεια θα πάνε στις σκοτεινές αίθουσες για να δούνε τι έχει να πει το νέο φιλμ σε σχέση με το παλιό, ενώ η νέα γενιά ούτως ή άλλως πετάει τη σκούφια της για περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας.
Αφού σας πω ότι παρακάτω υπάρχουν μερικά βίντεο σχετικά με το Robocop του ΄87, όπως making of, συνεντεύξεις αλλά και ένα βίντεο που δείχνει την επίδραση της ταινίας σε αυτό που λέμε ποπ κουλτούρα, θα κλείσω με αυτό που είπε ο Γουέλερ σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν συμφωνεί ή όχι με το remake. Ο Γουέλερ λοιπόν, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους συντελεστές, είπε : "Hard movie to beat."
Υ.Γ. Ξέχασα να αναφέρω το εξαιρετικό μουσικό θέμα του δικού μας Βασίλη Πολυδούρη! Άρρηκτα συνδεδεμένος ο Robocop με την επική μουσική του Πολυδούρη.
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΕΪΛΕΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου