6.10.20

Vampires Vs. The Bronx (2020) Review


ΒΑΜΠΙΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΠΡΟΝΞ

Κωμωδία, Τρόμου


Σκηνοθεσία: Oz Rodriguez

Σενάριο: Oz Rodriguez,Blaise Hemingway
Πρωταγωνιστούν:Jaden Michael,
Gerald Jones III,Gregory Diaz IV,
Shea Whigham,Sarah Gadon


Διάρκεια: 86'


Γράφει ο Νίκος Ρέντζος  

Αυτό που έκανε ο Τζορτζ Ρομέρο χρόνια με τις ταινίες του γύρω από τα ζόμπι, δεν σταμάτησε να αποτελεί ποτέ παράδειγμα προς μίμηση από νεότερους κινηματογραφιστές. Τι έκανε ο Ρομέρο; Χρησιμοποίησε τα ζόμπι ως μια παραβολή, για να θίξει κοινωνικοπολιτικά ζητήματα τις εκάστοτε εποχής. Φαντάζομαι ότι το πιο εύκολο να κατανοήσουμε ακόμα και σήμερα παραμένει το εμπορικό κέντρο στο Dawn Of The Dead, όπου ο Ρομέρο σχολιάζει την τάση του σύγχρονου ανθρώπου για υπερβολική κατανάλωση προϊόντων και τη σχέση εξάρτησης που υπάρχει με την αγορά.

 Αν τώρα πρέπει να ασχοληθείς με τα βαμπίρ στον κινηματογράφο του σήμερα τότε εύκολα και εύστοχα τα τοποθετείς στην πλευρά του κεφαλαίου, στη θέση διοικητικών στελεχών μεγάλων εταιρειών, με απλά λόγια, στη θέση κάποιου που κατέχει άφθονο χρήμα και που το μόνο που θέλει είναι κι άλλο άρα είναι διατεθειμένος να "ρουφήξει" το αίμα της κατώτερης τάξης. Έτσι χειρίζεται τα βαμπίρ του ο Οζ Ροντρίγκεζ, στο Vampires Vs. The Bronx και όπως είπαμε σαν ιδέα είναι λειτουργική και εύστοχη, αλλά στην εκτέλεση κάπου χωλαίνει.


Στο Μπρονξ του σήμερα, μια ομάδα πιτσιρικάδων αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή τη γειτονιά της και τα μικρά μαγαζάκια. Μεγάλος αντίπαλος η εταιρεία αγοράς ακινήτων "Μουρνάου", η οποία επεκτείνεται συνεχώς και τα μικρομάγαζα πουλάνε την ιδιοκτησία τους, το ένα μετά το άλλο. Αυτό μαζί με τις πολλές εξαφανίσεις ανθρώπων το τελευταίο διάστημα, οδηγεί τους πιτσιρικάδες σε με μια τρομακτική ανακάλυψη. Η εταιρεία "Μουρνάου" διοικείται και αποτελείται από βαμπίρ που στόχο έχουν να κάνουν το Μπρονξ δικό τους και σιγά σιγά να επεκταθούν και αλλού.

 Πέρα από το σχόλιο που κάνει ο Ροντρίγκεζ στη λεγόμενη "αναβάθμιση" των γειτονιών, φροντίζει να δείξει και την δύσκολη κατάσταση στο Μπρονξ. Ένα σωρό Λατίνοι και μαύροι κάτοικοι ζουν εκεί, σε όχι ιδανικές συνθήκες, ενώ η εξαφάνιση ατόμων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Για αυτό φυσικά και τα βαμπίρ επιλέγουν το Μπρονξ ως ιδανικό μέρος για να στήσουν την αυτοκρατορία τους καθώς υπάρχει άφθονη τροφή που κανείς δε θα αναζητήσει.


Έχει κάποιες καλές στιγμές η ταινία αλλά γενικά δεν είναι αυτό που περιμένεις, σύμφωνα με τα πρώτα λεπτά. Ούτε ιδιαιτέρως αστεία είναι, ούτε ο ρυθμός διατηρείται σε καλά επίπεδα, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι δεν είναι ούτε τρομακτική, γιατί φροντίζει να μην σοκάρει το νεαρότερο κοινό, ιδίως με τη μηδενική χρήση αίματος. Πως γίνεται να φτιάξεις μια ταινία με πλάσματα που τρέφονται με αίμα και να μην δείξεις ούτε μια σταγόνα από αυτό; Ίσως να υπάρχει τρόπος αλλά ο Οζ Ροντρίγκεζ εδώ δεν τα καταφέρνει.

 Όπως συνήθως στις ταινίες που πρωταγωνιστούν πιτσιρίκια τα τελευταία, τα πιτσιρίκια και οι ερμηνείες του είναι το καλύτερο στοιχείο. Η ομάδα των τριών (Μιγκέλ, Μπόμπι και Λουίζ) έχει την πλάκα της. Ο Μιγκέλ είναι η καρδιά της ομάδας, ο Μπόμπι είναι η δύναμη και ο Λουίζ είναι το φυτό που ξέρει τα πάντα γύρω από τα βαμπίρ. Δεν παραλείπουν φυσικά να μελετήσουν εντατικά τον τρόπο που ο Γουέσλι Σνάιπς καθαρίζει τα βαμπίρ στο Blade και αποδεικνύονται άριστοι μαθητές!

 Έρχεται Χάλοουιν οπότε θα δούμε αρκετές τέτοιες παραγωγές στο Νέτφλιξ μέχρι το τέλος του μήνα. Το Vampires Vs. The Bronx ενώ έχει τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το κάνουν μια από τις πολύ καλές προτάσεις, φοβάμαι ότι θα μείνει λίγο πίσω στο στίβο.  Οι αναφορές στην κινηματογραφική και λογοτεχνική παρουσία των βαμπίρ και οι συμπαθείς πιτσιρικάδες δεν αρκούν. Πιο μουντό και άχρωμο οπτικά από ότι θα ταίριαζε ίσως με το ύφος και χωρίς ενδιαφέρουσα κορύφωση, είναι εν τέλει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε μια καλή ταινία.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου