17.5.16

I Am Wrath (2016)

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, Θρίλερ

Σκηνοθεσία:Chuck Russell
Σενάριο:Yvan Gauthier, Paul Sloan
Παίζουν:John Travolta,Christopher Meloni,
Amanda Schull
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Στάνλεϊ Χιλ επιστρέφει σπίτι μετά από ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια για δουλειά και η γυναίκα του τον παραλαμβάνει στο αεροδρόμιο. Στο χ'ωρο στάθμευσης του αεροδρομίου πέφτουν θύματα ληστείας και ο Στάνλεϊ τραυματίζεται ενώ ο κλέφτης δολοφονεί εν ψυχρώ τη σύζυγό του. Η αστυνομία βρίσκει τον δράστη, ο Στάνλεϊ επιβεβαιώνει ότι αυτός τους επιτέθηκε αλλά ο δολοφόνος αφήνεται ελεύθερος με περίεργες δικαιολογίες από τους υπεύθυνους αστυνομικούς. Ο Στάνλεϊ αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του και ζητά τη βοήθεια πρώην συναδέλφου του στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι ο φόνος δεν ήταν τυχαίο γεγονός.


ΑΠΟΨΗ: Δε φταίει κανείς άλλος πέρα από τον καταραμένο Λίαμ Νίσον και το αναθεματισμένο Taken για αυτά που περνάει ο εξήντα- και- κάτι Τζόν Τραβόλτα! Έκανε την αρχή ο Ιρλανδός ως action hero μετά τα 50 και μπήκαν όλοι στο χορό, μπορούν δε μπορούν. Και καλά οι Σταλόνε και Σβαρτζενέγκερ που το γνωρίζουν το τοπίο κι έκαναν κι αυτοί το comeback τους (που λέμε και στο χωριό μου), χύνοντας λίγο παραπάνω ιδρώτα στο γυμναστήριο (κι όχι μόνο...) για να διατηρηθούν σε φόρμα! Ο δόλιος ο Τραβόλτα που τη φόρμα του την έχασε πριν προλάβει να τη βρει, τι τα ΄θελε να μπλέξει, ο Θεός κι η ψυχή του το ξέρει!
  Το I Am Wrath είναι η κλασική περίπτωση ταινίας που περισσότερο προσφέρεται για κουτσομπολιό παρά για κριτική. Από το πολύ κακό περουκίνι του πρωταγωνιστή, μέχρι τα παραλειπόμενα πίσω από τις κάμερες, πριν ακόμα έρθει σαν πρωταγωνιστικό όνομα ο Τραβόλτα, όλα έχουν περισσότερο γούστο από την ίδια την ταινία. Για παράδειγμα, πραγματικά αναρωτιέσαι ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα αν το φιλμ σκηνοθετούσε ο Γουίλιαμ Φρίντκιν (Ο Εξορκιστής) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούσε ο ικανός για όλα, Νίκολας Κέιτζ! Και οι δύο αποχώρησαν λόγω καθυστέρησης στην έναρξη των γυρισμάτων κι έτσι τη θέση τους πήραν οι Τσακ Ράσελ και Τζον Τραβόλτα αντίστοιχα.

Image via Saban/Lionsgate
  Αν το όνομα του Τσακ Ράσελ σας λέει κάτι και είστε έτοιμοι να "γκουγκλάρετε" (ναι κι αυτό το λέγαμε στο χωριό μου), τότε θα καταλάβετε σύντομα ότι μιλάμε για τον σκηνοθέτη της Μάσκας αλλά και δύο ακόμα συμπαθητικών φιλμ τρόμου από τη δεκαετία του 1980. Μιλάμε για τον τρίτο Εφιάλτη στο Δρόμο με Τις Λεύκες (προσωπικό αγαπημένο από τη σειρά) και το καλτ The Blob! Μετά τη Μάσκα, όμως, ο Ράσελ πήρε την κατηφόρα, σκηνοθετώντας τη μέτρια περιπέτεια Eraser, με πρωταγωνιστή τον Άρνι, μετά ένα κακό θρίλερ με την Κιμ Μπάσιντζερ και λίγα χρόνια μετά το The Scorpion King, ταινία παρακλάδι της Μούμιας, του Στέφεν Σόμερς. Το I Am Wrath σηματοδοτεί στην ουσία την επιστροφή του μετά από δέκα πέντε χρόνια απραξίας και παρότι φαίνεται σκουριασμένος, δε μπορείς να μην του αναγνωρίσεις το συμπαθητικά στιλιζαρισμένο -στη μεγαλύτερη διάρκεια- οπτικό κομμάτι του φιλμ αλλά και την καλή χρησιμοποίηση της κάμερας σε κάποιες σκηνές (λίγες ομολογουμένως). 

  Στον αντίποδα, όμως, έχουμε ένα φιλμ απρόσεχτα στημένο. Βεβιασμένη έναρξη, χωρίς να προλάβεις να δεθείς με τους χαρακτήρες ώστε να μπορέσεις να συμμετέχεις στη θλίψη τους και να καταλάβεις, να δεχτείς τους λόγους μεταμόρφωσης του πρωταγωνιστή. Είναι από τις περιπτώσεις που οι δημιουργοί χρησιμοποιούν το συναισθηματικό εκβιασμό απέναντι στο κοινό απροκάλυπτα και στην πορεία θεωρούν ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τη χρησιμοποίηση βίας. Ο τρόπος που κυλάει για αρκετά λεπτά το φιλμ του Ράσελ, ακροβατεί στα όρια του χαρακτηρισμού "φασιστικό", γλυτώνοντάς τον κυρίως λόγω του αδιάφορου τελικού αποτελέσματος. Ακόμα και η χρησιμοποίηση της Χριστιανικής -ή οποιασδήποτε άλλης- πίστης ως μέσο εξαγνισμού της βίας, δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή, φανερώνοντας έναν ακόμα κακό χειρισμό των δημιουργών της ταινίας.
  Μέσα σε όλη αυτή τη μετριότητα αυτός που ξεχωρίζει δεν είναι ο Τραβόλτα, ο οποίος κάθε φορά που εμφανίζεται δε μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από τα μαλλιά του. Το καλύτερο κομμάτι της ταινίας είναι ο Κρίστοφερ Μελόνι στο ρόλο του παλιόφιλου του πρωταγωνιστή! Ο Μελόνι και το διασκεδάζει και τις ατάκες του πετάει με χάρη αλλά και στις σκηνές δράσης δε μασάει, έχοντας μάλιστα την πιο θεαματική σκηνή της ταινίας, μια μονομαχία με τρεις κακοποιούς! Αυτό που μπορεί να κάνει ο Μελόνι είναι αυτό που λείπει από τον Τραβόλτα, καθώς στις ταινίες δράσης απαιτείται σωματική επαφή και ο φίλτατος Τζον για το 90% των σκηνών έχει φέρει και τον κασκαντέρ του μαζί.
  Κάτι ανάμεσα από Taken και το κλασικό Death Wish, μια ταινία που πραγματεύεται παρόμοιο θέμα αλλά με πολύ καλύτερα αποτελέσματα και χωρίς να "αγιάσει" τη βία, το I Am Wrath έχει ελάχιστα θετικά στοιχεία και πλήθος αρνητικών. Λογικά πάμε για κατευθείαν προώθηση στην αγορά του DVD στη χώρα μας και όχι για κινηματογραφική διανομή, οπότε αν αποφασίσετε να το παρακολουθήσετε, κάντε το τουλάχιστον με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (σας κλείνω διακριτικά το μάτι αλλά δε μπορείτε να το δείτε... Μεταξύ μας...).





Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
I Am Wrath (2016) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου