13.1.14

Escape Plan (2013)

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, Θρίλερ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία:Mikael Håfström
Σενάριο:Miles Chapman ,
Mikael Håfström
Παίζουν: Sylvester Stallone, 
Arnold Schwarzenegger, 
Jim Caviezel
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ :Ο Ρέι Μπρέσλιν, ένας κατασκευαστής μέτρων ασφάλειας φυλακών, βρίσκεται αιχμάλωτος σε μία από αυτές, αφού μια σκοτεινή συνομωσία τον θέλει να παραμένει για πάντα μέσα, παρότι βρίσκεται εκεί κρυφά για να τεστάρει τα μέτρα ασφαλείας. Παρά το απαράβατο της φυλακής, ο Μπρέσλιν θα εκμεταλλευτεί τη βοήθεια του συγκρατούμενου του, Εμίλ Ρότμαγιερ, ώστε να κάνει την απίθανη απόδραση πραγματικότητα.(Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Δεν τα παρατάνε τα παλικάρια, με τίποτα. 66 ο Σταλόνε και 67 ο Σβαρτσενέγκερ και εξακολουθούν να υπηρετούν το είδος που τους έκανε αστέρες πρώτου μεγέθους πιστά και μάλιστα φαίνεται να το διασκεδάζουν ιδιαίτερα. Μπορεί το φιλμ να μην είναι κάτι πρωτότυπο και μπορεί να έχει αρκετά ελαττώματα, μη καταφέρνωντας έτσι να γίνει μια πάρα πολύ καλή περιπέτεια, αλλά προσφέρει όσα περιμένεις από τους δύο πρωταγωνιστές του.
  Θα σταθώ ερμηνευτικά στο τρίο Stallone- Schwarzenegger - Caviezel καθώς νομίζω ότι αυτοί κρατάνε το φιλμ σε καλά επίπεδα. Ο Stallone είχε πολύ καιρό να παίξει τόσο εσωτερικά σε ταινία δράσης (μεγάλη απογοήτευση το Bullet To The Head...)και εδώ είναι πραγματικά μια από τις πιο συγκρατημένες ερμηνείες του, μακρυά από την καρικατούρα που υποδύεται στους Αναλώσιμους. Είμαι από αυτούς, που υποστηρίζουν, ότι ο Stallone όταν θέλει, μπορεί να δώσει πράγματα ερμηνευτικά, ακόμα και σε περιπέτειες τέτοιου είδους, αλλά ο ίδιος δεν επιλέγει να το κάνει συχνά στην καριέρα του, δυστυχώς. Ο Stallone ανήκει στην κατηγορία των ηθοποιών που προτίμησε να τυποποιηθεί και να κερδίσει χρήμα πιο εύκολα, παρά να δοκιμάσει και άλλα πράγματα. Τουλάχιστον, είναι ειλικρινής και όλα αυτά δεν τα αποποιήθηκε ποτέ.
  Η ανάλαφρη ερμηνεία του φιλμ ανήκει στοn Άρνι! Κρατάει το αντίβαρο στη μελαγχολία του Stallone και παρότι ο ρόλος του είναι περισσότερο υποστηρικτικός, βοηθάει αρκετά την ταινία, ώστε να μη "βαρύνει". Ίσως ψυχολογικά τον βοήθησε το ότι παίζει έναν γερμανόφωνο χαρακτήρα! Νομίζω είναι η πρώτη φορά που ο Schwarzenegger έχει σε ταινία, μονόλογο στη μητρική του γλώσσα και είναι  αλήθεια πως είναι απολαυστικός εκείνη τη στιγμή.
  Ο τρίτος σημαντικός ρόλος είναι του Caviezel. Στο ρόλο του διευθυντή της φυλακής, ο Caviezel μας δίνει ένα τύπο απεχθή, μοχθηρό, με μια ροπή προς την τρέλα, που πραγματικά τον αντιπαθείς από την πρώτη στιγμή και εύχεσαι να έχει το κατάλληλο τέλος.
  Εκεί που χάνει το Escape Plan είναι στους υπόλοιπους χαρακτήρες του φιλμ καθώς μοιάζουν όλοι ασήμαντοι και αδιάφοροι, με τρανό παράδειγμα το γιατρό, που υποδύεται ο Σαμ Νιλ, τον οποίο περιμένεις να δεις να συμμετέχει στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά η συμμέτοχη του στην πορεία είναι αστεία και καθαρά τυπική, γιατί απλώς έπρεπε και μέσα στη φυλακή να βάλουμε ένα καλό χαρακτήρα.
  Επίσης, αν η ταινία κρατούσε τον ίδιο ρυθμό μέχρι τέλους (αυτόν του θρίλερ δράσης) και δεν μεταμορφωνόταν σε action movie, μόνο και μόνο γιατί έτσι πρέπει, θα μιλάγαμε με άλλα δεδομένα. Δυστυχώς όμως κάπου στο τελευταίο τέταρτο, τα πράγματα ξεφεύγουν.
  Στο σύνολό του το Escape Plan είναι μια αρκετά καλή περιπέτεια φυλακών, με έξυπνες ιδέες (πολύ καλή η ιδέα της τοποθεσίας της φυλακής), αξιοπρεπές πρωταγωνιστικό τρίο και σκηνές δράσης που θα ικανοποιήσουν τους περισσότερους. Αν κανείς είχε ελπίδες για κάτι παραπάνω, τότε μόνο θα απογοητευτεί. Προσωπικά, πάντως, θα ήθελα κάτι άλλο σε ότι έχει να κάνει με το τελευταίο εικοσάλεπτο και ίσως μικρότερη διάρκεια.

Με λίγα λόγια : Δυναμική, αξιοπρεπής περιπέτεια φυλακών, που δεν ξεφεύγει όμως από τα κλισέ του είδους. Για κάποιους αυτό είναι καλό, για άλλους πάλι όχι.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων:
Shedio apodrasis (2013) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου