3.9.13

Now You See Me (2013)


Now You See Me
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ
Σκηνοθεσία:Louis Leterier
Σενάριο:Ed Solomon,
Boaz Yakin,Edward Ricourt
Παίζουν:Jesse Eisenberg,
Woody Harrelson, Mark Ruffalo
Γράφει ο Γιάννης Τζώρτζης

ΥΠΟΘΕΣΗ : Oι επονομαζόμενοι «Τέσσερις Καβαλάρηδες» είναι μια επιδέξια ομάδα ταχυδακτυλουργών που ενώ παρουσιάζουν τα ριψοκίνδυνα κόλπα τους στο κοινό, ταυτόχρονα πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες τραπεζικές ληστείες… και μετά μοιράζουν τη λεία στους θεατές. Δύο αστυνομικοί βρίσκονται συνεχώς στο κατόπι τους, παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες να τους συλλάβουν, έχοντας βοήθεια κι έναν γηραιό θαυματοποιό. (Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Μαγεία... Είναι όντως μια έννοια φανταστική; Σίγουρα δεν είναι μαγεία το κόλπο του λαγού και του καπέλου. Είναι γνωστό ότι κάποιο ταχυδακτυλουργικό τρικ κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες που εξαφανίζονται άνθρωποι και μέσα στα κουτιά που άνθρωποι "πριονίζονται". Υπάρχει όμως άραγε κάτι πέρα από αυτό; Υπάρχει μαγεία;
  Η ταινία αγγίζει αυτό το ερώτημα αλλά πρόκειται κυρίως για μια καλή περιπέτεια, με πολλή δράση και αρκετές ανατροπές στην πλοκή της.
  Τέσσερις ταχυδακτυλουργοί (οι 4 καβαλάρηδες), αφού γίνονται γνωστοί, οργανώνουν φαντασμαγορικά σόου, κατά τη διάρκεια των οποίων ληστεύουν τράπεζες εξ' αποστάσεως και τα χρήματα τα μοιράζουν στο κοινό τους. Το FBI τους καταδιώκει και ο πράκτορας Rhodes (Mark Ruffalo) προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτοί έκαναν τις ληστείες με κάποιο τρόπο. 
  Ξεκάθαροι χαρακτήρες, συνεχής δράση και καλές ερμηνείες σχεδόν απ όλους τους πρωταγωνιστές είναι μια καλή συνταγή για μια καλή ταινία. Φυσικά δεν περνάει απαρατήρητη η παρουσία του Morgan Freeman και του Michael Caine.




ΑΠΟΨΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: 
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Η Συμμορία των Μάγων κυκλοφόρησε τρία χρόνια πριν και τα πήγε αρκετά καλά στα ταμεία, ενώ οι κριτικές ήταν κυρίως αποθαρρυντικές. Απόρροια αυτών; Τρία χρόνια μετά έρχεται η συνέχεια του φιλμ, με την πλειοψηφία των ηθοποιών να επανέρχονται αλλά με διαφορετικό σκηνοθέτη (ο Λετεριέ αφήνει στην καρέκλα στον Jon M. Chu, σκηνοθέτη του G.I. Joe: Retaliation και του πολύ κακού Jem and The Holograms). Με αφορμή αυτό το σίκουελ έριξα λοιπόν μια ματιά στο φιλμ του 2013, το οποίο δεν είχα παρακολουθήσει εκείνη την εποχή.
Photo by Barry Wetcher - © 2013 Summit Entertainment, LLC. All rights reserved.
  Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην προβολή του Now You See Me αλλά δε θα ξεκινήσω από εκεί. Θα αναφερθούμε πρώτα στα θετικά του φιλμ, τα οποία θεωρώ ότι μετατρέπουν το φιλμ σε κάτι περισσότερο από αυτό που του αξίζει. Κάτι σαν ταχυδακτυλουργικό κόλπο με λίγα λόγια, με τον Λούι Λετεριέ να κάνει τα μαγικά του, χρησιμοποιώντας έξοχα τα υλικά που έχει στα χέρια του. Άψογο στιλιζάρισμα των κάδρων του με την κάμερα να κινείται σχεδόν συνεχώς, μην αφήνοντας να εστιάσουμε κάπου συγκεκριμένα αλλά παρασύροντάς μας στην αφήγηση. Τρικ και άλλα τρικ από την παρέα των μάγων, ληστείες που κανείς δε μπορεί να καταλάβει πως γίνονται και ανατροπές. Χαμένο δεν αφήνει να πάει ούτε το λαμπρό επιτελείο ηθοποιών που συγκέντρωσε ο Λετεριέ. Εξαιρετικοί ηθοποιοί διαφορετικών γενιών συναντιούνται εδώ και παρότι δεν έχουν στη διάθεσή τους το καλύτερο σενάριο, πουλάνε τους ρόλους τους με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.
  Και τώρα το τεράστιο πρόβλημα που λέγαμε. Μια ταινία μυστηρίου, πλεκτάνης, με θέμα μερικές απίθανες ληστείες (αλλά και με δόσεις φαντασίας έχω την αίσθηση) πρέπει να στήνει πολύ καλά το παιχνίδι της και να μελετά κάθε κίνηση. Το Now You See Me δεν το κάνει πάντα αυτό αφήνοντας μεγάλα κενά στην ιστορία του. Το μεγαλύτερο θεωρώ πως γίνεται στην αρχή, στα πρώτα δέκα πέντε λεπτά, όταν και οι μάγοι συλλαμβάνονται για μια ληστεία που έγινε στο Παρίσι και που σχεδόν ομολογούν ότι την έκαναν αυτοί. Μετά από δύο λεπτά βρίσκονται ξανά ελεύθεροι χωρίς να καταλάβουμε ποτέ το γιατί. Ο πλούσιος εργοδότης τους είχε τα μέσα να τους βγάλει έξω; Μπορεί.Ύπνωση στο Αστυνομικό Τμήμα; Θα ήταν μια εξήγηση έστω. Τίποτα, όμως, δεν στέκει λογικά ακριβώς σε εκείνο το σημείο. Υπάρχουν και μετέπειτα σκηνές που είναι μεν εντυπωσιακές σαν σύλληψη αλλά που δεν μπορούν να βαδίσουν σε λογικά πλαίσια και ούτε μπαίνουν και οι ίδιοι οι σεναριογράφοι στον κόπο να δώσουν κάποιες εξηγήσεις
  Το περίεργο με το φιλμ του Λετεριέ είναι πως είναι διασκεδαστικό παρά τα λάθη του. Ίσως αν δεν υπήρχε αυτό το πρώτο μεγάλο σφάλμα να το είχα διασκεδάσει περισσότερο. Δε με νοιάζει η υπερβολή χάριν θεάματος αλλά σε μια αστυνομική ταινία μυστηρίου πρέπει κάποιες συμπεριφορές να εξηγούνται, πράγμα που σε κομβικό σημείο το Now You See Me δε μπορεί να το κάνει, βάζοντας αστυνομία και FBI να φέρονται με εντελώς ηλίθιο τρόπο.
  Θεαματικό, με φινέτσα, με καλή σκηνοθεσία και καλούς ηθοποιούς αλλά κακό στο σενάριό του. Την Πέμπτη έρχεται το σίκουελ που ειλικρινά δε θα με απασχολούσε αλλά τώρα(λόγω της τελικής ανατροπής στην ιστορία του Ματιού...) είμαι περίεργος για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν σχετικά με το αν τελικά υπάρχει κάτι μαγικό πίσω από όλα αυτά ή αν είναι τα πάντα ένα καλοδουλεμένο κόλπο.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων:
Cine.gr
I symmoria ton magon (2013) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου