13.9.13

City Of The Living Dead (1981)

Είδος: Τρόμου

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ
ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
Σκηνοθεσία:Lucio Fulci 
Σενάριο:Lucio Fulci,
Dardano Sacchetti
Παίζουν:Christopher George, 
Catriona MacColl, Carlo De Mejo
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ  : Στην πόλη του Ντάνγουιτς ένας ιερέας αυτοκτονεί και νεκροί βγαίνουν από τους τάφους τους. Τη νύχτα των Αγίων Πάντων, οι πύλες της Κολάσεως θα ανοίξουν και οι μόνοι που προσπαθούν να προλάβουν όσα συμβαίνουν είναι ένας δημοσιογράφος και ένα μέντιουμ.

ΑΠΟΨΗ : Τι κι αν λένε ότι αντέγραφε τον Ρομέρο, τι κι αν λένε ότι δεν είχε καλό σενάριο ποτέ στις ταινίες του... Ο Lucio Fulci είναι στη λίστα των πιο ιδιαίτερων, ταλαντούχων και οραματιστών σκηνοθετών στην ιστορία του κινηματογράφου. Όχι πως δεν υπέγραψε "πατάτες". Ίσα-ίσα, υπέγραψε αρκετές και αυτός είναι ο λόγος που οι μετοχές του δεν ανέβηκαν παραπάνω.
  Η Πόλη των Ζωντανών Νεκρών είναι μια από τις καλές δημιουργίες του. Σαφής αναφορά στον Λάβκραφτ (ο μεγαλύτερος ίσως συγγραφέας ιστοριών τρόμου), ατμόσφαιρα σκοτεινή και μυστηριακή με μια μουσική υπόκρουση, που σε βάζει στο κλίμα απ' την αρχή και φυσικά άφθονες σκηνές gore. Επίσης μερικά εξαιρετικά πλάνα από το Fulci και πολλά κοντινά στα μάτια των ηθοποιών, χαρακτηριστικό της Ιταλικής σχολής. Εκεί που σαφώς υστερεί και αυτή η ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη είναι στις ερμηνείες και στο σενάριο. Ο Fulci δεν τρελαίνεται να εξηγήσει όλα όσα συμβαίνουν στο φιλμ και αφήνει αρκετά κενά αλλά φτιάχνει εκπληκτική ατμόσφαιρα και όπως είπαμε τα πλάνα και οι εικόνες του είναι ιδιαίτερα. Σου μεταφέρει με επιτυχία το σκοτάδι που απλώνεται γύρω από τους πρωταγωνιστές του και σου δημιουργεί ένταση μόνο και μόνο με τους φωτισμούς και τις λήψεις, που επιλέγει. Δε θα μου κάνει επίσης εντύπωση, ακόμα κι αν τρομάξει μερικούς, έστω κι αν έχουν περάσει τριάντα και κάτι χρόνια από τη δημιουργία της ταινίας.
  Το City Of The Living Dead είναι ιδανικό για τους φίλους της Ιταλικής σχολής κινηματογραφιστών αλλά και γι' αυτούς που ψάχνουν πολύ το οπτικό κομμάτι μιας ταινίας και λιγότερο το σενάριο. Δεν κάνω κουβέντα για τους κολλημένους με τις ταινίες τρόμου. Αυτοί πρέπει να δουν αρκετές από τις ταινίες του Ιταλού μάστορα του τρόμου.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
City of the Living Dead (1980) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου